Fleetmanagers Elisabeth John och Johan Seuffert. Foto: Johan Pontén
Fleetmanagers Elisabeth John och Johan Seuffert. Foto: Johan Pontén

Stockholm miljöbilsbästa kommun i Sverige – för åttonde året i rad!

Publicerad:

Uppdaterad:

Projektet Miljöfordonsdiagnos granskar årligen bilparken hos alla landets kommuner och regioner utifrån hur miljöanpassad och energieffektiv den är. Stockholm tar hem segern för åttonde året i rad. Arbetet med utbyte av lätta transportfordon är särskilt imponerande, och att staden totalt sett har en mycket hög andel elbilar.

Stockholms stad driver sedan över 25 år ett aktivt miljöbilsarbete genom satsningen Miljöbilar i Stockholm. Då gäller det att själv ligga i framkant i val av fordon och drivmedel till de egna förvaltningarna och bolagen.

Fleetmanagers

Johan Seuffert och Elisabeth John är fleetmanagers i Stockholms stad. De hjälper stadens verksamheter när de ska förnya fordonsparken så att de kan välja nyaste och miljöbästa teknik utifrån sina behov och användarmönster. Till en rimlig kostnad tack vare bra avtal.

– Genom att vara pionjärer skaffar vi oss egen erfarenhet. Det gör oss trovärdiga som inspiratörer och föregångare, säger Johan Seuffert.

Men Stockholms stad är inte nöjd med att städa framför egen dörr. Att sprida och underlätta omställningen för fler är en minst lika viktig del av arbetet. Johan, Elisabeth och Miljöbilar i Stockholm ordnar både egna event och driver nätverk för kollegor i andra kommuner och företag för att stötta omställning av fordonsparken.

–  De senaste åren har utbudet av eldrivna personbilar exploderat. Och numera finns det även goda möjligheter att köra eldrivet när man behöver en pick-up eller en skåpbil. Det betyder att det nu finns en stor potential att köra betydligt mer klimatanpassat i en region som Stockholm, säger Johan Seuffert.

– Vi ser att eldrivet kan fungera utmärkt för många hantverkare, serviceföretag, hemtjänst och distributionsföretag som jobbar lokalt, avslutar Elisabeth John. 

Fossilbränslefri 2030

Stockholms stad har som mål att vara en fossilbränslefri organisation till år 2030. För att nå dit är strategin att i första hand välja elbilar när fordon köps eller leasas till verksamheten. I stadens egen for­dons­­flotta finns nu 348 personbilar och lätta lastbilar som drivs på el. Det är 37 procent av fordonen.

Som ett komplement till de egna fordonen använder Stockholms stad sedan några år tillbaka även bilpool. Det är eldrivna poolbilar som även är tillgängliga att boka för stockholmare som väljer att teckna medlemskap.

Kontakt

För mer information, kontakta Johan Seuffert på 076-122 89 45

Start.stockholm/miljobilar

Om Miljöfordonsdiagnos

Miljöfordonsdiagnos är ett webbverktyg som hjälper till att granska kommuners och regioners fordonsflottor. Miljöfordonsdiagnos är också en årlig tävling där resultaten i de olika kategorierna betygssätts och vinnare utses. Årets vinnare uppmärksammas vanligtvis under Miljöfordonsdagen.