Utan bilen-dealen uppmuntrar till en bilfri vardag

Publicerad:

Uppdaterad:

Hur beroende är du av din bil i vardagen? I Utan bilen-dealen ska 21 testhushåll från 12 grannkommuner anta utmaningen att testa på en bilfri vardag. Projektet pågår våren 2021 och i Stockholm är familjen Hägvide en av tre utvalda familjer.

Testhushållen går med på att undvika så långt det går att använda sin bil för de korta bilresorna (under 10 km) under testperioden 8 april till 30 juni 2021. Under denna period får de istället möjlighet att använda alternativ som:

  • elcykel
  • ellastcykel med plats för minst två barn

Under resans gång delar deltagarna på med sig av sina erfarenheter av att klara sig utan bil, bland annat via sociala medier. Syftet med projektet är att uppmärksamma alternativ till bil i vardagen och att inspirera fler att bryta sina invanda bilvanor.

– Vi har en ambition om att minska vårt klimatavtryck! Att ersätta bilen med eldrivna cyklar under en testperiod hoppas vi ska bevisa att vardagen kan fungera minst lika bra – eller kanske ännu bättre? säger Johan och Josefin Hägvide, som är en av tre utvalda familjer i Stockholm.

Projektet Utan bilen-dealen är ett samarbete inom Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Läs mer om projektet

Utmaningen Utan bilen-dealen är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län. Det finansieras helt av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt BioDriv Öst, Stockholms stad och Energikontoret Storsthlm. Länsstyrelsen i Stockholms län och Region Stockholm är stödjande parter till projektet.